Fisket

Rodrigues Island erbjuder ett varierat fiske kring ön och här kan man välja att spendera alla fiskedagar, längs rev, grundtoppar och djupkanter där man bjuds på ett varierat fiske med jigging och trolling, men även mete om så önskas. Jiggingfisket håller en hög klass och merparten av tiden fokuseras på detta tillsammans med trolling mellan de olika jiggingplatserna. Här är artrikedomen enormt stor och GT, Snappers, Grouper och mycket mer patrullerar kring reven och grundtopparna medans tonfiskar, inte minst Dogtooth tunan finner man längst de branta djupkanterna tillsammans med andra snabbsimmare som wahoo, gulfenad tonfisk, sailfish och marlin.

Vid fiske kring ön, utgår man dagligen från hamnen med båten och bestämmer i samråd med kaptenen vad man önskar att fiska utifrån både egna önskemål och rådande förutsättningar. Detta alternativ lämpar sig bra för den som vill ha ett mixat fiske utav både trolling, jigging och mete men ändå ha fast mark under fötterna på kvällstid.

West Hawkins Bank

West Hawkins bank är ett större grundområde som ligger ca. 100 sjömil från Rodrigues Island. Från flera tusen meters djup sträcker sig denna platå upp med grundtoppar på ca. 40 meter. Denna plats är i det närmaste orörd och fisketrycket är obefintligt från vare sig kommersiellt fiske eller andra sportfiskeaktörer. Området är helt unikt och fisket är oftast helt fantastiskt, inte minst när det gäller mängd fisken samt chans på det riktigt stora fiskarna…

Chansen att kroka på en Dogtooth Tuna på mellan 50-100 kg är riktigt stor, dock är möjligheten att landa dem betydligt mindre då dessa lokomotiv oftast går segrande ur striden… Här finns också riktigt stor GT, snappers, groupers, gulfenad tonfisk, wahoo, hajar och många andra arter.

Ute på West Hawkins Bank är fiskemetoden huvudsakligen speedjigging men det går också alldeles utmärkt att meta efter samtliga utav dessa arter.

Trolling är också en viktig metod här ute för att kunna lokalisera aktiv fisk för jiggingen, under dessa transporter så brukar vi ha fullt upp med att drilla gulfenad tonfisk och stora wahoos men chanserna är goda att fånga både sailfish samt marlin. Detta är dock inte en plats för alla då yttre förutsättningar kan vara påfrestande, men för den som gillar ett fartfyllt fiske efter stora fiskar med chans på verkliga troféfiskar är detta ett paradis utan dess like!

På vägen ut och in till West Hawkins Bank trollar man sig fram och riktar sitt fiske efter marlin, sailfish, gulfenad tonfisk, wahoo och dorado, något som gör den 100 sjömil långa transporten både spännande och trevlig på samma gång. I och med att man övernattar på båten och befinner sig ute på denna mytomspunna grundbank så möjliggör detta fiske även efter solnedgång, den tid på dygnet när Dogtooth tunan är som allra mest aktiv och då de allra flesta troféfiskar brukar fångas..

Turerna ut till West Hawkins Bank startar under den andra fiskedagen på eftermiddagen och man trollar sig fram tills ljuset lägger sig och därefter fortsätter transporten under mörkret. Därefter väntar 2-3 fiskedagar på plats innan man återigen trollar sig tillbaka under natten och når ön under förmiddagen och kliver iland på Rodrigues Island för en sista natt innan hemfärd.

Under en fiskeresa är all fiskeutrustning för både trollingfisket, mete och speedjigging inkluderat. Trollingbeten är inkluderat men beten, krokar och tillbehör såsom speedjigging-pilkar, assistkrokar, flätlina samt tafslina får var och en ta med sig själva. 

Självklart får den som har egen utrustning också ta med denna, men då bör man ha i åtanke att eftersom man riktar sig efter de verkligt stora fiskarna, bör man även medbringa ett par extraspolar med flätlina om fisken får för sig att simma ut över djupkanten.. Beten, speedjiggar och krokar bör vara anpassade för stor fisk och utav högsta kvalité för att stå pall ifall man krokar i en verklig gigant. 

OBS! Turerna till West Hawkins Bank är inget för alla. De yttre förutsättningarna med stor dyning, vågor och en rullande båt gör att sjösjukan lätt kan göra sig påmind. Fisket är också tungt och sliter också hårt på kroppen, så detta alternativ är något för den verklige entusiasten som önskar att ge sig an de verkliga giganterna på denna grundbank.