Fisket

La Gomera erbjuder ett fiske i världsklass efter blåfenad tonfisk. Under februari månad anländer dessa giganter till La Gomera och under mars-april stöter man ofta på stora stim av dessa giganter. Många av fiskarna som landas är uppskattningsvis i storleksklassen mellan 200-400 kg. Fisket är stabilt och vi brukar i genomsnitt landa en blåfenad tonfisk per dag men träffar man rätt så kan man fånga både 2 och 3 fiskar under en dag. Båtens rekord ligger på hisnande 8 fiskar under en fiskedag. Ett strikt catch & release-fiske gäller på dessa fiskar och drillningen sker från en “fighting chair” för maximerad kraft och säkerhet. Normalt sätt tar en fight med en stor blåfenad tonfisk ca 45-60 min.

Det finns möjlighet till att fighta sin fisk på stand-up för den erfarne men är inget som normalt utövas.

Fisket börjar ca 07:00 och inleds med att fånga betesfisk på morgonen. Detta tar normalt sätt ca 1 timme och är ett viktigt moment för att lyckas med fisket sen. Mete är den mest effektiva metoden för att överlista blåfenad tonfisk även om de går att fånga på artificiella beten också. En normal fiskedag varar mellan 8-10 timmar.
Blue marlin-säsongen sträcker sig från maj till oktober. Störst chans att fånga en blue marlin är under juni-aug. De allra största brukar däremot fångas tidigt eller sent på säsongen. Då är det som regel färre fisk men större chans på en riktigt stor.

Fisket efter blue marlin bedrivs med två olika metoder, trolling med “lures” eller bait & switch. Vid bait & switch så fiskar man med kroklösa “teasers” bakom båten och när en blue marlin kommer upp så kastar man ut ett bete som skippar på ytan och som ska locka fisken till hugg. Ett otroligt spännande fiske där man som fiskare är aktiv och delaktig på ett annat sätt än vid vanlig trolling. Besättningen ombord hjälper till med all sin erfarenhet för att ni ska lyckas med bait & switch. Trolling med “lures” är en effektiv metod för att täcka mycket vatten och ger god chans att kroka en drömfisk. Kaptenen ombord väljer metod utifrån era önskemål och rådande förhållanden för att maximera era chanser att lyckas. La Gomera är känt för att ha hög snittstorlek på blue marlin där ett flertal “granders” har landats under åren, fiskar över den magiska 1000 lbs gränsen (ca 450 kg). Nuförtiden råder även här en strikt catch & release-policy så alla vikter uppskattas utav kaptenen innan fisken återutsätts igen.

Vid fiske efter blue marlin startar man fiskedagen runt kl 9:00-10:00 och en fiskedag varar ca 8 timmar.

Oavsett vilket fiske man har som ursprungsplan förekommer bonusfångster i form av gulfenad tonfisk, bigeye tuna, dorado, albacore, skipjacks och wahoo. Dessa fiskar kan sparas för kulinariska upplevelser på kvällen. Det är ytterst ovanligt att en fiskedag blir inställd på grund av hårt väder då fisket generellt sätt bedrivs på läsidan av ön. Vanligaste vindriktningen på La Gomera är då vinden oftast kommer från nordostlig riktning.