En oförglömlig 60 års present – Madagaskar, den sydliga rutten

Många förknippar det tropiska fisket som fysiskt krävande och att de bara skulle passa den yngre generationen av fiskeentusiaster. Har nu tänkt krossa dessa fördomar med denna fiskerapport som inte bara utmärker sig rent fiskemässigt utan där gruppen bestod av Svicke 73 år hans vapendragare Tommy 65 år, samt Nutti som köpte denna resa till sin man Leif som fyller 60 år nu i maj, detta skulle nu firas på bästa möjliga vis och vilken resa det blev! Nu ska ni få höra!

Första natten blev på det fina Nosy Be Hotel & Spa där vi fick en lugn och skön inledning på resan, efter ett par kalla i solnedgången var vi nu laddade för första dagens fiske! Vi valde den sydliga rutten för att försäkra oss om stabilare väder samt bättre chans på Tonfisk, Marlins osv. 5 fiskedagar och boende på en segelkatamaran, allt var planerat i minsta detalj! Det här var en resa för Leif och det skulle visa sig bli över förväntan på alla plan.

Första dagen inleddes trögt med knappt några kontakter fram till lunch, sedan vände det totalt och vi fick uppleva ett grymt fiske både på jigging och popping, redan på första dagen hade samtliga fångat sin första GT (Giant trevally) och vi landade hela 19 olika arter denna dag. Att vi sedan rundade av första dagen med ett grymt tonfiskkok var som pricken över i:et! När vi kom tillbaka till katamaranen så hade besättningen förberett en 3-rätters födelsedagsmiddag för Leif med en tårta till efterrätt! Det blev både sång, dans och champagne när vi firade Leifs 60 års dag! Han pryddes också med guld hatt och slips! Vilken FEST, vilken inledning!

Andra dagen vaknade ett gäng trötta upp efter gårdagens firande. Men efter en riktig stabil och god frukost i soluppgången så var vi nu redo igen. Även denna dag börjades trögt men som första dagen så vände det igen efter lunch och vi fick sedan uppleva grym action igen där dagens största GT gick till Nutti som uppskattades till 20kg+! Ett flertal gånger under resan stod vi och drillade fisk samtidigt, både när vi jiggade efter diverse arter till både GT och tonfiskkok! Leif lyckades också landa en stabil grouper i 10 kilosklassen under ett trippelhugg av 3 olika arter! Men dagens häftigaste ögonblick var när vi åkte på ett tonfiskkok på eftermiddagen och när vi svingar våra poppers ut i infernot av fisk så exploderade ytan inte av gulfenade tonfiskar som vi först trodde utan istället av brutalt starka GTs. Sedan kunde vi se hur ett enormt GT stim plöjde i ytan endast några meter från båten! Man såg bara stora silvriga ryggar som täckte havet runt omkring oss. Kaos var ett faktum, linor korsades, fiskar tappades! Nya krokades, dubbel, trippel och kvadrupel hugg! Det här var något vi aldrig tidigare hade skådat!
Fiskarna vi landade var i 10-15 kg klassen men är övertygad om att vi såg större individer också!
Hur skulle vi kunna toppa det här under veckan? Men vänta ni bara…

Vi är nu inne på dag 3 och vaknar upp till gråväder och regn. Det här hade vi inte räknat med. Regnjackor på och sedan var det bara ut och kriga i betydligt tuffare förhållanden än vad vi tidigare haft under veckan. Även denna dag inleddes med trögt fiske och det var först när vi började närma oss lunchtid som vi började landa ett par fiskar på jiggingen. Nu hade vinden lagt sig och regnet slutat. Vi jiggar på i vanlig takt och helt plötsligt händer det som jag inte ens trodde var möjligt! Leif som stod längst bak i båten krokar i något, men det är nått som inte stämmer, linan lättar och sedan så fräser det till och i nästa ögonblick så hoppar en stor Marlin några meter framför båten! Leifs lina gick fortfarande rakt ner men snart skär linan i riktningen mot marlinen och kaptenen ropar MARLIN och börjar köra i full fart mot fisken! Vi andra vevar upp i full fart samtidigt som vi ser Leif står krampartad och håller i spöt för kung och fosterland när linan sprutade iväg efter den hoppande Marlinen! Besättningen gjorde ett fantastiskt jobb och Leif skötte sig exemplariskt under hela fighten, närmare bestämt 1 timme och 40 minuter med brutal press på hans Westins jigging spö med den lilla Shimano Stella 10.000 rullen där linan nästan var helt tömd innan vi hann ikapp fisken. Den högg på en orange/rosa Maxel DFS 200gr jigg. Att det här ens skulle vara möjligt trodde inte någon utav oss och att det också var just Leif som krokade i denna drömfisk gjorde ju det hela ännu bättre! Värt att tillägga är att Leif klarade drilla fisken helt själv under hela den här tiden, stand-up med endast ett spöbälte och ingen annan support. Att han hade två blåmärken på låren dagen efter säger en del om vilken press det var! Vi tar av oss hatten och gratulerar Leif ännu en gång till en fantastisk prestation och en story som vi sent kommer glömma! Att få en sådan här resa av sin fru för att sedan fånga en fisk som inte borde vara möjligt på sådan utrustning är bara för bra för att vara sant! Vi avslutade dagen med fler häftiga fångster samt ännu ett tonfiskkok av rang där Nutti själv fångade en fin Gulfenad på ca 15-20kg på popper! När vi kom tillbaka till katamaranen så stod hela besättningen och jublade för Leifs storfångst, fler bilder togs innan den togs till vara på av besättningen. Större delen av fisken skänktes till de lokala urinvånare på en ö inte långt ifrån där vi låg uppankrad. De kom i deras små träkanoter om kvällarna och sken upp när vi gav dom en del av våran fångst. Det kändes verkligen varmt om hjärtat att kunna bidra med mat på detta sätt till de lokala. Vi själva fick även äran att smaka på Marlin dagen efter vilket var fantastiskt gott! Självklart blev det fest och kalas ännu en gång för att fira denna fantastiska fångst! Även om vi som många andra förespråkar Catch & Release så kändes det helt okej att kunna ta Leifs första Black Marlin och sedan kunna glädja så många människor på detta sätt!

Dag 4, fick vi uppleva grym GT-action på förmiddagen där Nutti lyckas landa resans största GT på uppskattningsvis 30 kg, vilket är en grym fisk som bjöd på en hård fight! Värt att säga är att denna resa var också Leif och Nuttis första gång de fiskat tropiskt fiske men vilket resultat vi haft! Det fångades även ett par till i 20kg+ klassen samt fler nya häftiga arter! Efter lunch dog dock fisket av men vi kändes oss färdiga efter den intensiva förmiddagen.

Sista dagen fiskade vi oss hemåt. Återigen landades nya arter och vi slutade på ca 30 arter totalt under våra fiskedagar. Vi landade även fler fina GTs sedan stötte vi på en grupp delfiner som bjöd på en fantastisk show när dem gjorde den ena saltomortalen efter den andra.
Efter lunch började vi känna oss rätt nöjda med hela resan och bad kaptenen åka i land lite tidigare så vi kunde landa på Spa hotellet igen och bara njuta och smälta alla nya intryck från resan. Vi avslutade resan med att frossa i skaldjur och skåla en sista gång för en fantastisk resa!

Får passa på att tacka vår samarbetspartner som har varit fantastiska både innan och under vår vistelse. Ett härligt och proffsigt crew på båten samt en fantastisk personal på katamaranen. Att bli serverad 3-rätters till både lunch och middag varje dag har varit en fantastisk lyx! Maten är verkligen något utav det bästa jag upplevt på mina fiskeresor runt om i världen! Kan bara tala gott om denna destination som passar ALLA! Hör av er till oss så ska vi se till att skräddarsy just din resa! Vill också passa på att tacka samt gratulera hela gänget som var med på denna resa som förgyllde dagarna med gott skratt och härliga stämning!