Rodrigues Island – Extrema väderförhållanden!

Rodrigues Island – Extrema väderförhållanden!

Det är knappt sant! Ännu en vecka där jag (Johan Mikkelsen) med en grupp gäster prickar in dåligt väder som begränsar vårt fiske. Kan säga att hela Indiska oceanen har haft extremt mycket dåligt väder den senaste tiden vilket är väldigt ovanligt under den här tiden på året. De senaste två resorna har både vädret och fisket varit kanon tills dagen då jag anländer med min grupp och vi får istället tampas med vädrets hårda makter och svårflörtade fiskar. När vi sätter oss på planet hem, tror ni inte att vädret blir kanon igen… Nåväl, nästa gång vänder det! Här nedan följer vår senaste rapport från Rodrigues Island.

Vi hade planerat att fiska en heldag runt ön Rodrigues till att börja med för att sedan åka ut till den kända West Hawkins Bank med deras längsta 89 timmars tur. Väl framme på Rodrigues så får vi dock det tråkiga beskedet att första fiskedagen kommer ställas in pga. av det tuffa vädret. Helt klart en dålig start på vår resa. Vi fördriver istället dagen på det fina hotellet som ligger nere vid havet och hoppas väderprognoserna ska ändras.

Ser dock ut att vara ihållande dåligt väder så även vår tänkta Hawkins bank expedition ställs in och istället fiskar vi på läsidan av ön under dag 2 där vi äntligen fick fiska av den värsta fiskeabstinensen. Vi landade ett gäng coral trouts i modell större, någon wahoo och gulfenad tonfisk under trollingen. Vi övernattar i båten på läsidan av ön för att sedan fortsätta fisket i gryningen nästkommande dag. Förhållandena var tuffa, en genomsnittlig våghöjd på ca 3m med stabila 10-13m/s. Andra fiskedagen lyckades vi lite bättre på trollingen då samtliga deltagare lyckades landa varsin Gulfenad tonfisk runt 40kg klassen! Något som hade stått högt på deras lista och som kändes gott att pricka av med tanke på de tuffa förhållandena.

Väderprognosen hade nu förvärrats igen och vi får beskedet att ytterligare en dag ställs in och att det inte ens var säkert att vi skulle komma ut igen. Med tunga steg är vi nu tillbaka på hotellet igen och funderar på vad man kan hitta på för att fördriva tiden här på ön, det var ju trotsallt fiske vi ville göra! Några försök med att vada ut till revkanten gjordes utan någon större succé. Det frågades runt om lokala mindre båtar och reseledaren Johan drog i alla sina kontakter för att försöka hitta något som kunde funka. Tillslut får han tag i en lokal kapten som kör inshorefiske efter bland annat GT. Vi tvekade inte ens och bokade upp honom omgående. Båten var endast 19ft och var egentligen bara ämnat för 2 fiskande, vi tryckte in 3 personer och körde ett 5 timmars pass. Vi var såklart även här väldigt begränsade pga. vädret, men vi kunde ändå fiska i revöppningarna där det var lite bättre förhållanden. Det tog inte många stopp förrän Johan krokade i en fin GT som brutalt attackerade hans popper några fåtal meter från båten. I samma veva hade Peter på en som tyvärr missades. Nu hade vi fått svar på att GTn finns här!

Vi fiskar vidare utan några fler kontakter och förflyttar oss till ett nytt område. Nu var det Patriks tur att få en efterföljare och inte långt efter även Peter. Sedan exploderade ytan bakom Patriks popper igen där en uppskattningsvis 30kg+ GT går upp och missar betet. Vi skriker upphetsat att den var STOR! Ett flertal svordomar utbyttes och vi förstod att vi precis missat dagens GT! Detta var verkligen inte nått vi hade räknat med när vi åkte ut i denna lilla båt under dessa dåliga förhållanden. Tyvärr landades inga fler GT denna dag utan vi åkte tillbaka till hotellet och kunde istället avnjuta en kall öl där vi pratade om dagens fiske och hoppades att vår kapten skulle återkomma med bättre väderleksrapporter.

Tillslut får vi beskedet att det blir 2 dagars fiske till! Vi kunde andas ut, för det finns verkligen inget värre än att sitta på land när man helst av allt bara vill vara ute på havet och fiska!

Pga. av rådande förhållanden så fokuserade vi tredje fiskedagen på trolling, det visa sig dock att det inte var någon aktivitet alls denna dag. Det kändes som det stormiga havet var helt tomt på fisk. Vi hängde läpp och hoppades på att kvällsjiggingen skulle leverera mer. Men även detta blev ett nederlag, det fångades inte mycket fisk och vi bestämde oss sedan för att avbryta fisket och ladda för sista dagens fiske istället.

Vi pratade med kaptenen och han förklarade att vi tyvärr inte kunde nå hans heta platser runt ön pga. av det dåliga vädret. Vi kunde inte heller fiska på rätt djup pga. den starka driften. Med andra ord, vi kämpade på i riktigt dåliga förutsättningar. Det var en mentalt frustrerande dag. Men vi försökte skaka av oss detta och istället köra all in på sista fiskedagen istället.

Vädret hade nu blivit en aningen bättre och idag satsade kaptenen på att stånka sig bort mot hans heta platser trots den grova sjön. Det tog lång tid innan vi var på plats. Tillslut hör vi hur varvtalet minskade på motorerna och han ropar – Jigging!

Vi tar snabbt våra spön och börjar jigga för fullt! Redan på första släppet small det till rejält följt av en grym rusning! Strax efter hugger det på nästa och för en kort stund så stod tre med böjda spön! Äntligen!

Det landades ett flertal dogtooth tunas, coral trouts, jacks och andra revfiskar. Vi hade äntligen prickat rätt! Magnus var utan tvekan hetast med den ena landade Dogtooth tunan efter den andra! Han fiskade med en 300gr Maxel jig modell ”Wraith” som gjorde att han snabbt kom ner till fisken och som totaldominerade fisket just nu. Inte långt efter så krokar han i något riktigt STORT! En brutal rusning följt av tunggung, vi trodde såklart att vi äntligen krokat i en bättre dogtooth tuna men upp kommer en GT på uppskattningsvis 25kg! Magnus första GT och man kan inte annat än att lyfta på hatten och gratulera till en grym fisk!

Tyvärr dog denna huggsexa av ganska snabbt och vi kunde inte hitta samma action igen. Det landades ett par sporadiska fiskar samt en haj i 70-klassen som Peter kämpade upp efter en brutal fight.

Vi fick sedan avbryta rätt tidigt då vi hade en lång resa tillbaka. Det fångades ett par wahoos men sedan fick vi ge oss för denna gång.

Vi var självklart besvikna på resultatet samt att vi aldrig kom ut till den tänkta West Hawkins Bank. Men samtliga gjorde sitt yttersta för att rädda vår resa och vi är djupt tacksamma för detta! Nu känner vi bara för att åka tillbaka och ha revansch på denna spännande destination som erhåller ett fiske i världsklass! Tyvärr går vår nästa tur först till hösten där vi har ett fåtal platser kvar.

Själv åker jag (Johan) iväg på en ny resa redan nu på måndag men denna gång tillbaka till Madagaskar på den sydliga rutten där vi bor på en segelkatamaran och fiskar från en båt. Kollar man på väderleksrapporten så ser det riktigt lovande ut, så nu håller vi både tummar och tår för att detta ska hålla!

Kontakta oss om ni vill veta mer om våra olika destinationer alternativt läs mer på vår hemsida www.tropical-sea-angling.se

//Johan Mikkelsen