Madagaskar – Den norra rutten

Nästa resa till Madagaskar gick av stapeln direkt efter den förra och jag (Erik Axner) anlände till Nosy Be med tre gäster på eftermiddagen och avlöste den förra gruppen. Vi fick då känna på vindens krafter och se havets oroliga yta när vi kom fram efter en kortare bilfärd och fick beskedet av vår samarbetspartner att vi fick invänta bättre väder och starten på resan sköts upp.

Vi checkades in på hotellet där vi blev mycket väl omhändertagna med mat som vår samarbetspartner stod för, en väldigt uppskattad gest från deras sida. Havet var grumligt och stökigt men vid lunchtid dagen efter gjorde vi ett tappert försök i närområdet kring Nosy Be trots väldigt svåra förutsättningar och hade ett par följare och ett hugg men tyvärr landades ingen fisk. Vi återvände mot Nosy Be lite tidigare än planerat då flertalet i gruppen drabbades av både magsjuka och feber.. Detta var något som dessvärre skulle hänga i under större delen av resan vilket påverkade vår energinivå rätt kraftigt men vi kämpade på så gott vi kunde. När vi ankom till hotellet möttes av det glädjande beskedet att vi skulle starta expeditionen mot den norra rutten tidigt morgonen efter. Vi hängde denna kvällen på hotellet, spelade biljard, åt och drack gott och njöt av en lugn kväll innan vi la oss för kvällen.

Morgonen efter satte vi direkt full fart norrut och fiskade oss uppåt över friliggande grundflak och kring diverse öar, skär och rev. Skärgården i den norra delen är full av häftiga fiskeplatser och området är enormt. Ena stunden fiskar man över friliggande flak på djup mellan 20-40 meter för att plötsligt fiska nedanför en nästintill 90 grader brant bergsvägg eller ute på en skarp ”drop-off” mot djupare vatten.

Fisket varierades mellan ytvattensfiske med popper och stickbaits till jigging, allt utifrån aktuellt område samt vart fisken var som mest aktiv. Ekolodet visade stundtals enorma mängder med betesfisk, större individer som jagade kring stimmen och även periodvis också enbart större fiskar i frivattnet så det gällde att vara snabb och skifta metod utifrån förutsättningarna. Det hårda vädret som drabbats Madagaskar den föregående veckan visade fortfarande sina spår uppe i norr och på många platser nära land var vattnet fortfarande grumligt så merparten av vår fisketid spenderades vi längre ut, där vattnet var klarare och betesfisken var mer ihopklumpad.

Detta är oftast en förutsättning för ett gott fiske och kaptenen letade runt över stora ytor för att hitta dessa stim och det var också där som vi alltid hade som bäst fiske! GT:n (Giant Trevallyn) märkte vi var förhållandevis utspridd över stora områden och det gällde bara att kasta, kasta, kasta för att förr eller senare locka upp dem till hugg i ytan och Andreas Moberg var den ihärdigaste av oss alla och visade flertalet gånger var skåpet skulle stå. Att han drog resans största GT var ingen överraskning och han reste hem med ett nytt PB i bagaget med en grann fisk runt 25 kg. Vi landade flera GT strax under denna i storlek också och Anders Lif var närmast med en mycket grann fisk han också.

Dessa fiskar var kluriga att få till hugg periodvis, något vi upplevde många gånger med fisk som följde hela vägen till båtsidan, gjorde stora virvlar bakom våra beten eller som helt enkelt högg väldigt försiktigt, något som man normalt sätt inte förknippar med GT-fiske men detta berodde troligen på något obalans i havet efter detta tuffa vädret.. Vi såg dock prov på vilka fiskar som finns i dessa farvatten, inte minst Johannes Zafiris som hade en riktigt stor GT som missade hans stickbait och efterlämnade en enorm virvel bakom betet..

Utöver detta fick vi också en del bonusfiskar på ytvattensfisket som både coral trout, barracuda, kingmackrell samt rainbow runner och hade även kontakt med en dogtooth tuna som tyvärr klev av efter en blixtsnabb rusning in under båten. När ekolodet visade stora stim med betesfisk var vi snabba ner med jiggingprylarna och blev oftast belönade i dessa fall med stora mängder kingfish, en hel del barracudor, GT, mindre groupers och coral trouts samt roliga arter som sweetlip, rusty jobfish och rainbow runner som är så otroligt vackra.

Längst strå på jiggingen drog även Andreas som landade den största coral trout jag någonsin har skådat, en enorm fisk med ett brutalt utseende. En drömfisk utan dess like som gjorde alla i båten häpna! Även fisken på djupet verkade dock påverkade av vädret och trots en ekolodsbild som visade fullt av fisk var det svårt att lura dem till hugg med våra vanliga speedjigginggrejer, såhär i efterhand hade det garanterat varit mer effektivt i detta läget att köra slowjigging, något som definitivt är värt att överväga i packningen till nästa resa. Trots att fisket periodvis var klurigt och svårt visade det ändå potentialen i den norra rutten och vilka möjligheter som finns här!

Vi levde och bodde riktigt gott ute på katamaranen där vi bjöds på otroligt god mat, lagad på färska råvaror från havet, men även saftiga stekar och smarriga tillbehör på kvällarna efter avslutat fiske och på båten var luncherna i en klass för sig, bland det bästa jag har provat under en fiskevecka! Jag längtar redan tillbaka hit för att få uppleva fisket på dessa platser när det är på topp och när man mår bättre så man orkar fiska obehindrat med mer energi.