Fiskerapport Madagaskar – Mitsio Island

Den 6:e Januari så var det äntligen dags att starta resan mot Madagaskar!
Vi var ett gäng på 9 gubbar som denna gång skulle testa vårt landbaserade alternativ på Mitsio Island.
En del gubbar hade valt att åka ner några dagar tidigare för att utforska Madagaskar på egen hand innan vi sammanstrålade på vårt hotell den 7:e.
På kvällen intogs det otroligt god mat med diverse drycker till en massa fiskehistorier. Vi fick lite sovmorgon där man hann med en lång strandpromenad innan vår samarbetspartner Alain mötte upp oss för lunch på hotellet.
Alain gick igenom saker som var bra att veta och vi gjorde också upp fördelningen i båtar och bungalows för våra nästkommande 5 dagar ute på Mitsio Island.
Vi lastade in packningen i båtarna som stod redo på stranden nedanför hotellet och genomförde den 2 timmar långa båtturen norrut till Mitsio Island utan problem.

Mitsio Island är en mindre ö beläget norr om den mer kända ön Nosy Be. Här bor endast ett par hundra människor som i huvudsak lever på fiske och jordbruk.
Härifrån har man en riktigt bra utgångspunkt till många bra fiskeplatser, de närmaste endast ca. 5-10 minuter från lodgen.
Man bor i ganska rymliga bungalows, ingen lyx, men helt ok standard i en otroligt fin miljö.
Båtarna vi fiskar ifrån är lite mindre och enklare än de båtar vi fiskar ifrån när vi använder vårt ”liveaboard-paket”, men båtarna som är mellan 8-9 meter och bestyckade med nya 200 hk Suzukimaskiner var ännu bättre än vad jag förväntat mig. De gick väldigt bra i sjön och var rymliga. Kaptenerna och deras medhjälpare gav också ett proffsigt intryck trots lite språksvårigheter…

Hur gick fisket då?
Dag 1:
Då det var ganska många oerfarna fiskare med på denna resa så startade vi dagen med lite instruktioner om de olika fiskemetoderna. Dagen startade ganska trögt fiskemässigt för att sedan braka loss på ett sätt jag aldrig sett tidigare under någon resa jag gjort (och det är ganska många…)!
Efter att kanske fångat ett 10-tal fiskar så hittade kaptenen ett område som vi driftade länge över där man såg enorma mängder med fisk på ekolodet hela tiden. GT-fisket var helt galet, framför allt på jigging och på denna plats fångade vi ett 60-tal GT bara i vår båt! Nästan alla GT var av mindre modell, men största fisken vägde nog upp mot 20 kg. Själv drog jag hela 4 st dubblé på GT under jiggingfisket!
Utöver GT fick vi barracuda, snappers, groupers, hajar och Kingmackerel upp till runt 20 kg. Totalt sett fångade vi närmare 100 fiskar i båten denna dag, vilket jag aldrig varit i närheten utav tidigare.
Övriga 2 båtar hade också haft ett bra fiske under dagen, dock mängdmässigt inte riktigt detsamma som vi upplevt, men ett 30-tal fiskar per båt med Sailfish på 40-50 kg i topp är inte fy skam…

Dag 2:
Jag och Fredrik bytte båt denna dagen och fiskade ihop med Hasse. Vi hade en lite ”trögare” dag idag med ett 30 tal fiskar landade, dock väldigt artrikt. Hasses 9 första fiskar för dagen var samtliga av olika arter. Fångade själv flera arter jag inte fått tidigare. Tyvärr inga stora fiskar i vår båt.
Anders och Torbjörn hade ett bra fiske med en 4-5 fiskar över 10 kg där största fisken var en haj runt 50 kg. Kaptenen i deras båt hade också lånat popperspöet och krokade i en GT i 50 kg:s klassen som tyvärr drog sönder krokarna…
Norrmännen hade ett skapligt fiske och var dessutom i kontakt med flera Sailfish på popper. Det sjukaste var att de landade en ”Angelshark” (har jag för mig att den heter), vilket ser ut som en blandning mellan rocka och haj. Denna fightade dem i 2,5 tim på slowjigging-utrustning där alla 3 i båten fisk känna på krafterna….

Dag 3:
Jag och Fredrik fiskade åter med Anders och Torbjörn. Direkt på morgonen fick vi några fina fiskar i närheten av lodgen, en stor grouper till mig själv och en otroligt vacker Emerorfish till Fredrik. Vi drog sedan ut mot djupkanten för att se om vi kunde lura upp någon Dogtooth-tuna. Är ganska tufft att jigga på 80-160 meter framför allt en dag som denna med ingen vind och veckans varmaste dag… Den enda kontakt med dogtooth hade Fredrik, men fisken fastnade aldrig riktigt på kroken. Vi fick dock några Amberjacks, Jobfish, snappers, Dorado på popper (var ett stim med säkert 50 dorados!) samt en Sailfish som Fredrik fick på jigg.
Norrmännen tog lite lugnt idag och besökte en ö söder om Mitsio med en riktigt fin resort där de intog lunch och goda drycker. De fiskade dock några timmar och landade hela 3 Sailfish samt lite andra fiskar. Det häftigaste att de hade trippelhugg på Sailfish, samtliga på en metod där man fiskar utan krok (!) med en form av garn som bete som fisken trasslar in sitt svärd i….
Hasse och Uffe hade också bra fiske med många arter och GT upp till ca. 20 kg.

Dag 4:
Återigen en helt galen dag för vår del! Idag var det oerhört bra ytvattensfiske också med en hel del fiskar fångade på popper och Stickbait. I slutet på dagen fann vi också en plats där det var otroliga mängder med fisk på jigging och vi landade totalt mellan 80-100 fisk i våran båt denna dag av många olika arter.
De övriga 2 båtlagen hade också fiskat bra under dagen med många arter och med ytterligare några Sailfish som största fiskar.

Dag 5:
Denna sista dag så skulle vi fiska oss tillbaka mot Nosy Be. De flesta var redan otroligt nöjda med fisket och bestämde sig för att köra halvdag och ta det lugnt på hotellet i Nosy Be istället. Det blåste dessutom upp en hel del och regnade en del vilket gjorde att även vi i vår båt avslutade fisket ett par timmar i förtid. Fisket för vår del var trögt denna dag med endast ett 10-tal mindre fiskar i vår båt. De andra båtlagen hade dock haft ett hyfsat fiske under den korta tid de fiskade. Hasse och Uffe drog 4 st Sailfish denna sista dag.

Kan summera ihop denna resa som en stor succé! Visst hade man kunnat önska sig någon mer stor fisk av vissa arter, men både artrikedomen och mängden fisk slår allt annat jag varit med om. Utan att ha ”bokfört” så uppskattar jag att vi fångat ett 40-tal olika arter. Det var inte heller säsong för Sailfish när vi var där, så man undrar hur bra det fisket är när det är rätt säsong….
Madagaskar är också ett otroligt häftigt resmål med en underbar miljö och väldigt trevliga människor!
Min nästa tur går i November, denna gång med boende på Katamaran och jag har redan börjat räkna ner dagarna….