Rodrigues Island 2019 – West Hawkins Bank!

Här kommer summeringen av vår första resa till Rodrigues Island. Som ni säkert redan har sett på våra tidigare inlägg så har fisket varit helt fantastiskt! Mängden fisk och aktivitet som vi har fått uppleva här är något utöver det vanliga. Kan själv bara komma på en annan destination där jag upplevt ett liknande mängdfiske och det är på Ascension Island.

Dag 1 – The test!
Första dagen fiskade vi runt ön och fångade över 30 fisk med flera fantastiska arter, ni kan läsa mer om denna dag från vårt tidigare inlägg här på Facebook. Vår kapten Cyril förklarade att första dagen är viktig att fiska runt ön för att se erfarenhetsnivå och om man tål sjön. Han kalla det själv för ”The test”. Eftersom kommande dagar skulle bli rejält blåsigt med vindstyrkor som snittade runt 10m/s och våghöjd runt 3m så befarande jag det värsta att han skulle ställa in vår långtur till West Hawkins Bank som ligger 100Nm ut till havs där vi hade planerat att fiska under totalt 89 timmar…

Dag 2 – Hawkins Bank, here we go!
Kl 16.00 dagen efter så mötte vi upp kaptenen och vi hade i stort sätt väntat oss att han skulle säga den tråkiga nyheten att vi är tvungna att ställa in. Istället möttes vi av en självsäker Cyril med ett lurigt leende som välkomnar oss ombord på båten och säger att det är på gränsen, men båten klarar det utan problem och han såg att vi var ett gäng som inte tackar nej till ett stort äventyr på ett gungande hav så vi kastade loss och tog sikte på den berömda Hawkins Bank. Vi bankar oss ut på ett stökigt hav, försöker få i oss någon mat för att sedan sova inför morgondagens första fiske. Vi alla kunde känna av sjösjukan komma krypandes men vi tvingade oss i sängs och fokuserade istället på att vara redo för första dagens fiske ute på Hawkins Bank.

Dag 3 – Sjösjuka, sömnbrist och SJUKT FISKE!
Nu äntligen var det dags att gå upp och skaka av sig sjösjukan och äntligen börja fiska.
Vi släpper ner våra jiggar och innan ens alla var nere på botten så stod nu Matthias och drillade fisk! Inte långt efter smäller det till på nästa spö och allt vad sömnbrist och sjösjuka hette hade direkt glömts bort! Full action och jag tappade räkningen hur många gånger vi hade både dubbel, trippel och fyrdubbelhugg. Inte nog med det så landades den ena arten efter den andra. Och under hela turen så landade vi minst 22 arter, antagligen fler… Dagen fortsatte på detta sätt och så fort fisket dog av lite så började vi trolla för att leta upp ett nytt område. Vi trodde först att nu äntligen kunde man vila, men ack så fel vi hade! Så fort vi började trolla så small det i spöna, och även denna gång kunde vi stå 3 man samtidigt och drilla gulfenade tonfiskar eller stora wahoos.
När armarna började hänga långt ner till knäna i slutet av dagen och solen började vandra ner mot horisonten då var det dags att lägga in nästa växel, för det är nämligen nu som dogtooth tunan går upp för att jaga. Vi kör på även om mjölksyran börjar komma och så fort solen går ner så började ett grymt Dogtooth tuna race. En helt sjuk upplevelse som bara måste testas! Framförallt när du vet att de fångar exemplar nästan uppemot 100kg.
Vi avbryter fisket runt 19-tiden och avslutar dagen med en god middag och kunde konstaterat att vi landat 55 fiskar denna dag där många utav dessa var gulfenade tonfiskar, wahoos eller dogtooth tunas!

Dag 4 – Grov sjö, sömnbrist och ÄNNU BÄTTRE FISKE!
Det var svårt att föreställa sig att vi skulle kunna slå dagens första resultat men det gjorde vi ännu en gång!
Under dagen så körde vi på likt första där vi lyckades landa fisk konstant utöver dagen fördelat på både jigging och trolling! Största gulfenade tonfisken på ca 35kg men vi fick också bevittna när ett stim Sailfish går upp bakom båten och går loss på våra beten! 3 spön samtidigt går loss och vi börjar drilla dessa, ser hur dem börjar hoppa bakom båten där ena gick förlorad och inte långt efter tappade vi även den andra. Men vi lyckades i alla fall landa en av dom som vi uppskattade till ca 40kg som märktes med en satellittag och släpptes sedan tillbaka! Detta var verkligen inget vi hade räknat med och är nog något vi aldrig kommer glömma.

Vi toppade sedan dagen med ett helt SJUKT actionfyllt kvällsfiske efter dogtooth tunas där vi landade två i ca 40kg klassen och ett flertal runt 10-20kg! Det var non stop action och det mest brutala huggen! Vid 20-tiden avbröt vi fisket då alla var helt utmattade… Vi kunde summera ihop HELA 67 landade fiskar!

Dag 5 – Äntligen bra förhållanden!
Vi vaknade upp utvilade för första gången på resan och nu hade sjön lagt sig rejält. Vi kände verkligen att vi fått tillbaka vår energi och idag kör vi all in på vår sista fiskedag på Hawkins Bank. Eftersom ingen av oss egentligen är några trollingfantast så började vi inse att det är så mycket fisk här ute så att vi kunde lika gärna slänga ut något bete själv bakom båten och stå och hålla våra lättare jiggingspön. Detta tog verkligen trollingfisket till en betydligt roligare nivå och under ett flertal gånger fick vi både dubbel och trippelhugg när vi trollade på detta vis!
Att vi sedan hade en Marlin som gick upp och tog ett av våra beten gjorde det hela ännu mer spännande tyvärr lossnade den ganska snabbt efter påslaget. Men vetskapen att dem finns här samt att man har chans att till och med landa en på sitt jiggingspö gjorde det hela riktigt intressant! Fisket fortsatt som vanligt där vi växlande mellan jigging och trolling. Tillslut ser vi hur en stor dogtooth tuna försöker ta Matthias popper som vi trollar efter båten. Vi stannar båten och slänger i våra jiggar. Knappt 10-20 meter ner så började det smälla i våra spön och det blev full kaos i båten när vi nu allihop växlade mellan drillade och landade Dogtooth tunas och detta mitt på dagen. Tyvärr blev några av oss ”Sharkade” dvs. att hajar kommer och passar på att ta ett bett av vår fisk som vi fightar. Men strax efter detta så börjar kaptenen skrika ”NO SHARK, BARRACUDA! MONSTER BARRACUDA! Vi trodde knappt våra ögon ner vi ser denna enorma barracuda som måste ha varit minst 2m lång simmar runt och jaga våra dogtooth tunas. Vi landar ett par dogtooth tunas till sedan bestämmer vi oss för att kasta lite poppers och se om vi kunde lura barracudan att hugga på det. Tyvärr dör huggsexan av men vilken total kaos vi hade i båten! Detta kommer vi aldrig glömma!

Vi fortsatte sedan med trollingen och inte långt efter kunde Kalle stoltsera med veckans största Wahoo med en längd på ca 170cm!! Tyvärr tappade vi räkningen på antal fisk sista dagen, men vi var mer än nöjda när vi sedan la oss i soffan och snackade om resans häftigaste minnen!

För att summera ihop resan så kan man väl säga att detta är en hardcore Jigging destination med möjlighet att välja en lite mer bekväma fisket runt ön som ändå håller fantastiskt fiske också! Vi lyckades inte landa de där brutalt stora dogtooth tunas som man drömt om, men när vi följer rapporterna här ifrån så landas det titt som tätt fiskar mellan 50-90kg! Antal fisk vi landat under våra dagar är helt galet! Kan verkligen starkt rekommendera denna destination och vill ni veta mer så tveka inte med att kontakta oss! Vi har redan nu bokat upp flera veckor för 2020! Men intresset verkar stort så tveka inte med att höra av dig om du är intresserad av att bli med på en fiskeresa du sent kommer glömma!

Missa inte filmen från West Hawkins bank, följ länken nedan:
https://youtu.be/3-zCAY9Cbbg

//Johan Mikkelsen