Fisket

Rodrigues Island erbjuder ett varierat fiske kring ön och här kan man välja att spendera alla fiskedagar, längs rev, grundtoppar och djupkanter där man bjuds på ett varierat fiske med popper-och jigging, men även mete och trolling om så önskas. Här är artrikedomen stor och GT, Snappers, Grouper och mycket mer patrullerar kring reven och grundtopparna medans tonfiskar, inte minst Dogtooth tunan finner man längst de branta djupkanterna tillsammans med andra snabbsimmare som wahoo och gulfenad tonfisk.

Vid fiske kring ön, utgår man dagligen från hamnen med båten och bestämmer i samråd med kaptenen vad man önskar att fiska utifrån både egna önskemål och rådande förutsättningar. Detta alternativ lämpar sig bra för den som vill ha ett mixat fiske utav både popper- och jigging samt fast mark under fötterna på kvällstid.

West Hawkins Bank

West Hawkins bank är ett större grundområde som ligger ca. 100 sjömil från Rodrigues Island. Från flera tusen meters djup sträcker sig denna platå upp med grundtoppar på ca. 40 meter. Denna plats är i det närmaste orörd och fisketrycket är obefintligt från vare sig kommersiellt fiske eller andra sportfiskeaktörer. Området är helt unikt och fisket är oftast helt fantastiskt, inte minst när det gäller storleken på fisken…

Chansen att kroka på en Dogtooth Tuna på mellan 50-100 kg är riktigt stor, dock är möjligheten att landa dem betydligt mindre då dessa lokomotiv oftast går segrande ur striden… Här finns också riktigt stor GT, snappers, groupers, hajar och andra arter.

Ute på West Hawkins Bank är fiskemetoden huvudsakligen speedjigging, även om periodsvis gulfenade tonfiskar visar sig nära ytan som möjliggör fiske med popper- och stickbaits. Utöver speedjigging går här också alldeles utmärkt att meta efter samtliga utav dessa arter.

För den som vill variera fisket lite ytterligare kan man dessutom trolla efter marlin, sailfish och riktigt stora wahoo, något som vår samarbetspartner haft mycket goda resultat på. Detta är inte en plats för alla då yttre förutsättningar kan vara påfrestande, men för den som gillar ett fartfyllt fiske efter stora fiskar med chans på verkliga troféfiskar är detta ett paradis utan dess like!

På vägen ut och in till West Hawkins Bank trollar man sig fram och riktar sitt fiske efter marlin, sailfish, wahoo och dorado, något som gör den 100 sjömil långa transporten både spännande och trevlig på samma gång. I och med att man övernattar på båten och befinner sig ute på denna mytomspunna grundbank så möjliggör detta fiske även under kvällstid, den tid på dygnet när Dogtooth tunan är som allra mest aktiv och då de allra flesta troféfiskar brukar fångas..

Turerna ut till West Hawkins Bank startar under den andra fiskedagen på eftermiddagen och man trollar sig fram tills ljuset lägger sig och därefter fortsätter transporten under mörkret. Därefter väntar 2-3 fiskedagar på plats innan man återigen trollar sig tillbaka och når ön under eftermiddagen och kliver iland på Rodrigues Island för en sista natt innan hemfärd.

Under en fiskeresa är all fiskeutrustning för både trollingfisket, mete, speedjigging och ytvattensfisket inkluderat. Trollingbeten samt riggar för metet är inkluderat men beten, krokar och tillbehör såsom poppers, stickbaits, speedjigging-pilkar, assistkrokar samt tafslina får var och en ta med sig själva.

Självklart får den som har egen utrustning också ta med denna, men då bör man ha i åtanke att eftersom man riktar sig efter de verkligt stora fiskarna, bör man även medbringa ett par extraspolar med flätlina om fisken får för sig att simma ut över djupkanten.. Beten, speedjiggar och krokar bör vara anpassade för stor fisk och utav högsta kvalité för att stå pall ifall man krokar i en verklig gigant.

OBS! Turerna till West Hawkins Bank är inget för alla. De yttre förutsättningarna med stor dyning, vågor och en rullande båt gör att sjösjukan lätt kan göra sig påmind. Fisket är också tungt och sliter också hårt på kroppen, så detta alternativ är något för den verklige entusiasten som önskar att ge sig an de verkliga giganterna på denna grundbank.